Wijkvereniging voor Leusden-Zuid, Tabaksteeg en Maanwijk.

Verslag meedenkavond 14 september 2017

Deel dit bericht

Terwijl de regen met bakken uit de hemel kwam, stroomde Antares op donderdag 14 september vanaf 19.30 uur vol met enthousiaste en nieuwsgierige wijkbewoners die wilden meedenken en meedoen met Leusden ZeT. Nadat een enquête in juni 2017 maar liefst 90 reacties en ideeën had opgeleverd en eerdere enquêtes minstens zo veel, is het duidelijk: veel wijkbewoners willen gezamenlijk Leusden-Zuid en de Tabaksteeg nog leuker maken met activiteiten rond Antares.

Uitleg Leusden ZeT

Ongeveer 65 bewoners hoorden hoe het idee voor Leusden ZeT is ontstaan. Al enige tijd is het de wens van een aantal bewoners om Antares meer gedragen te laten worden door de wijk zodat er nog meer leven in en rond het gebouw komt. Niet door het wiel opnieuw uit te vinden, maar juist door bestaande initiatieven te bundelen en bekend(er) te maken en nieuwe plannen te maken waarbij we als bewoners nog meer voor elkaar kunnen betekenen. Sinds de komst van Paul en Daan die Maxima’s (voorheen Cafe Antares) uitbaten en de verbouwing van Antares lijkt nu het moment te zijn om een dergelijk wijkinitiatief van de grond te tillen. Met Leusden ZeT willen de initiatiefnemers een paraplu-organisatie opzetten die ideeën en plannen van de bewoners zoveel mogelijk zal ondersteunen en de uitvoering van de plannen bij de initiatiefnemers laat.

Inspiratie uit Achterveld

Lucas Koch van DAVA (Door Achterveld, Voor Achterveld) deelde zijn ervaringen bij het oprichten van een soortgelijk initiatief voor voornamelijk oudere Achtervelders. Zijn belangrijkste tip voor Leusden ZeT: ‘Maak als wijkbewoners gezamenlijk plannen en zet het samen op.’ Daarop aanhakend liet Inge van Os zien welke plannen er al zijn op basis van de enquêtes. Onder leiding van Like van der Ham-van Hulten werd iedereen vervolgens uitgenodigd de ideeën te bekijken die opgehangen waren op grote borden en dat idee te kiezen dat ze leuk vonden om met anderen zo concreet mogelijk te maken.

Eerste ideeën concreet gemaakt

Terwijl de ene wat twijfelde tussen drie ideeën, waren anderen al tijdens de pauze druk met elkaar in gesprek. En het resultaat mocht er zijn! Na een half uur presenteerde elke groep zijn plan en welke concrete afspraken er gemaakt zijn. De volgende ideeën worden verder verkend door bewoners die dat graag verder willen opzetten:

  • Een maandelijkse netwerkbijeenkomst voor ondernemers en zelfstandigen in de wijk.
  • Een wandelgroep voor mensen die willen bewegen, kennismaken en na afloop willen lunchen in Maxima’s.
  • Een groep die bewoners helpt met het invullen van formulieren en hun administratie
  • Een ruilboekenkast waar iedereen een boek mag neerzetten en een ander boek mag meenemen om te lezen.
  • Een wekelijkse inloop koffie-ochtend tussen 10 uur en 12.00 uur.
  • Een groep die film, theater en filosofische lezingen in combinatie met breien naar Antares wil halen.
  • Een club creatievelingen die gezamenlijk wil knutselen, breien, haken, een hobbybeurs wil organiseren (Hobbieskoop) en de mogelijkheden van een pop-up knutselshop wil verkennen.
  • Speelfonteintjes op het Maximaplein.
  • Een happy-hour middag waar je kunt aanschuiven voor een drankje en spelletje.
  • Een vissteiger waar jong en oud gezamenlijk kan vissen en meer sportmogelijkheden in Antares voor kinderen zoals judolessen.
  • Een maandelijkse markt op het Maximaplein

Daarnaast worden twee eerdere ideeën ook verder ontwikkeld:

  • Schoon Maximaplein
  • Een Makerspace om kennis te maken met nieuwe technieken zoals 3D printen, robots, programmeren en drones maar ook computerles en instructies.

De volgende stappen

Terwijl het ene idee nog wat denkwerk nodig heeft, is het andere al concreet. Vervolgafspraken zijn gemaakt, telefoonnummers uitgewisseld en de eerste app-groepjes zijn ter plekke aangemaakt. Ondertussen werkt de trekkersgroep aan de praktische zaken. Zo zal er een rechtsvorm voor Leusden ZeT moeten ontstaan en de eerste initiatieven zullen door hen zoveel mogelijk ondersteund gaan worden. Daarnaast proberen we de communicatie over Leusden ZeT zo goed mogelijk te organiseren. Momenteel doen we dat vooral via email, Facebook & Twitter. Uiteraard willen we ook de wijkbewoners bereiken die deze middelen niet gebruiken en verkennen de mogelijkheden daartoe.

Daarnaast willen we ook andere buurtbewoners & bestaande Leusdense initiatieven erbij betrekken en verkennen we samenwerkingen allerlei partners in Leusden, zoals de gemeente, Larikslaan2, Woningstichting Leusden, PlusWonen en de ondernemers op het Maximaplein en in Antares. Een mooi voorbeeld van zo’n samenwerking vond plaats op de avond zelf: Dirk van de Broek sponsorde de borrelhapjes en gaf iedereen een goodiebag mee naar huis met een paar schoonmaakspullen, als knipoog naar de volgende succesvolle actie ‘Schoon Maximaplein’.

Kortom: het borrelt, leeft en bruist in Antares!

Nieuws

Geslaagde Coderdojo

Zaterdag 19 november was er weer een leuke Coderdojo. Er werd weer druk gewerkt aan allerlei technische opdrachten en de deelnemers hadden er veel plezier