Wijkvereniging voor Leusden-Zuid, Tabaksteeg en Maanwijk.

Update Sportpark & crossbaan

Deel dit bericht

Begin 2021 ontstonden de plannen om in onze wijk een sportpark te realiseren: een plek waar jong en oud kunnen bewegen. Hoe staat het er nu voor? In de Leusder gaZeT van september staat een update die hieronder ook te lezen is.

De eerste ideeën

Het is begin 2021 als buurtbewoonster Rens Fioole een eerste aanzet geeft om mogelijkheden te nog onderzoeken voor het realiseren van een Open Sportpark. Sindsdien zijn we anderhalf jaar verder, is er op de achtergrond veel gebeurd, zijn er plannen omgegooid en zijn we teruggegaan naar de basis. Nu ligt er een plan waarmee we verwachten snel aan de slag te kunnen gaan. De essentie is nooit veranderd; jong en oud stimuleren om lekker te bewegen in het park. Het crossbaantje is terug in het plan, want dat was zo leuk en er was veel vraag naar.

In een notendop

Weet u het nog? We zouden een prachtig sportpark krijgen met allerlei toestellen over de hele lengte van het park in Leusden-Zuid, ter hoogte van de vijver bij het standbeeld van de vosjes. De eerste werkgroep heeft hier de schouders onder gezet en een plan uitgewerkt met beweegtoestellen voor bewoners van 0-100 jaar. De oorspronkelijk betrokken bewoners besloten na intensieve gesprekken met de gemeente en media het stokje over te dragen aan een nieuwe werkgroep. 

En toen

Vervolgens zijn de toenmalige voorzitter van Leusden ZeT Martijn Kleppe en de inmiddels aangeschoven buurtsportcoach Roel Brinkman met de oorspronkelijke plannen van de werkgroep naar de bewoners gegaan. Tijdens de open inloopavond op 23 mei jl. hebben zij de plannen voor een volledig sportpark voorgelegd aan de aanwezige bewoners. Daar kregen ze positieve reacties, maar ook kritische vragen en opmerkingen. De voornaamste zorgen waren: drukte in het park, een toename van hangjongeren en geluidsoverlast door sportende mensen. De boodschap was helder; het crossbaantje was hartstikke leuk, paste goed in het beeld van het park, maar men wilde minder sportapparatuur dan oorspronkelijk gepland.

Wat dan nu?

Omdat de projectgroep dit plan in samenwerking met de buurt wil realiseren en de opmerkingen serieus neemt, was er flink wat om over na te denken. Men ging terug naar de tekentafel. Gelukkig stond buurtbewoner Niels Timmerman op en ging met hernieuwd enthousiasme aan de gang.

Die crossbaan, daar kun je ook heel leuke dingen mee en willen we terugplaatsen op de oorspronkelijke plek. Er kwam een ontwerp op tafel voor een pumptrack; een crossbaan met veel bochten en lage heuvels van maximaal een meter hoog. Om te zorgen dat de baan in het beeld van het park past, komt er een gravel toplaag op in plaats van asfalt. Met beplanting tussen de stroken gravel valt de baan straks mooi weg. Ook het aantal sporttoestellen is flink beperkt en er wordt alleen vlak naast de crossbaan een calisthenics toestel geplaatst. Hiermee kunnen allerlei verschillende oefeningen gedaan worden. “Op deze manier hebben we echt geluisterd naar de zorgen van direct-omwonenden tijdens de inloopavond, maar luisteren we ook naar het enthousiasme uit de wijk over de crossbaan en een openbare beweegplek,” aldus buurtsportcoach Roel Brinkman. 

De uitgewerkte plannen kun je hieronder bekijken. Daar zie je een sfeerimpressie van de baan die er komt te liggen en een plattegrond van hoe de nieuwe ruimte met de crossbaan eruit komt te zien en de plek van het sporttoestel. De definitieve begroting verwacht de werkgroep in oktober rond te hebben. Een deel van de gelden is al toegezegd door de gemeente, maar een aanzienlijk deel zal nog uit fondsenwerving moeten komen.

Heb jij zin om een bijdrage te leveren aan het daadwerkelijk realiseren van de plannen? Je bent altijd van harte welkom om je aan te sluiten bij het projectteam! Stuur dan een mailtje naar: sportpark@leusdenzet.nl. Voor vragen kun je natuurlijk ook terecht bij dat mailadres.

Activiteit

Buurtmoestuin in Leusden-Zuid?

Heb je dat ook wel eens, dat je iets wil, maar het jezelf niet ziet doen? Bijvoorbeeld verse groente telen in je eigen tuin. Zo

Nieuws

Gratis warmtescan

Meld je nu aan voor een gratis warmtescan! Leusden ZeT biedt aan bewoners uit de wijk aan om een warmtescan te laten maken van hun