Froukje & Mariska verkozen tot Wijkvrijwilligers van het Jaar

Tijdens de online Nieuwjaarsborrel die we hielden in de vorm van een Pubquiz, is bekend gemaakt dat Froukje Heijdt-Bijkerk & Mariska Stehouwer verkozen zijn tot wijkvrijwilligers van dit jaar. Ze zijn de drijvende krachten achter CreaZeT. Leden van Leusden ZeT konden afgelopen week stemmen op de drie genomineerden. Naast Froukje en Mariska waren dat Janske Bakker en Fenneke van der Vegte. Wethouder Patrick Kiel maakte de winnaar bekend. Hieronder en op YouTube kun je de bekendmaking terugkijken en het juryrapport nalezen.

Zaterdag besteedde ook het Eva TV Weekjournaal aandacht aan de verkiezing en interviewde Janske en Fenneke in Het Lab. Dat interview kun je hier terugkijken.

Gefeliciteerd Froukje en Mariska!!

Juryrapport Wijkvrijwilliger van het Jaar 2020

Het is de derde keer dat de wijkvrijwilliger van het jaar verkozen wordt. Een vereniging als Leusden ZeT draait volledig op vrijwilligers die stuk voor stuk ervoor zorgen dat alle prachtige activiteiten tot stand komen. 

Deze prijs is er dan ook eentje die eigenlijk voor alle vrijwilligers is. 

Juist in dit bijzondere & bizarre Corona jaar waarin we nog meer dan voorheen zagen hoe belangrijk vrijwilligers zijn. En hoe belangrijk die buurman of buurvrouw is die bijvoorbeeld een boodschap doet voor iemand die ziek is of op een andere manier iemand helpt. 

Het was echt geweldig om te zien hoeveel mensen meteen reageerden op de oproep van Leusden ZeT voor de Help je Buur Actie. Binnen een paar dagen was er een lijst van ruim 40 mensen uit de wijk die anderen wilden helpen. En die hulp is ook op allerlei manier geboden: van wekelijkse boodschappen voor iemand in de straat tot een dagelijks telefoontje voor een praatje ter afleiding.

Tegelijk is het ook bijzonder hoe vrijwilligers onder deze bizarre omstandigheden en allerlei beperkingen er toch in slaagden op een creatieve manier datgene te doen wat ze met elkaar wilden doen. 

En dat zien we ook terug in de genomineerden voor de prijs van de Wijkvrijwilliger van het Jaar. 

Want ondanks dat heel veel mensen zich dit jaar weer hebben ingezet voor de wijk en voor elkaar, willen we deze mensen extra bedanken en in het zonnetje zetten.

En wanneer je meer leest en hoort over de genomineerden, zie je hoe gevarieerd het vrijwilligerswerk in de wijk is.

Daarom sta ik graag stil bij de 3 genomineerden

1. Fenneke van der Vegte

Dit jaar werd het school- en buurtplein compleet vernieuwd. De heuvels werden weggehaald en stenen gingen eruit. Daarvoor in de plaats kwam meer groen, nieuwe natuurlijke speeltoestellen en bestaande toestellen werden hergebruikt. Veel ouders en wijkbewoners hebben hieraan meegeholpen, maar het initiatief om het plein aan te pakken kwam van Fenneke. En dat niet alleen: Fenneke trommelde een groep vrijwilligers op die op zoek ging naar financiële middelen. Ze overlegde met de directeuren van de scholen en het bedrijf dat het ontwerp maakte. En ze zorgde ervoor dat iedereen enthousiast bleef. En sinds het plein er eenmaal was, zet ze zich met een groep vrijwilligers elke vrijdag in om het plein te onderhouden waardoor het er tiptop in orde uitziet. Fenneke is een typische vrijwilliger die onopgemerkt blijft maar een monsterklus geleverd heeft waar alle kinderen in de wijk elke dag plezier van hebben.

2. Janske Bakker

Wie al lang in Leusden-Zuid woont, kan niet om Janske heen. Zo organiseerde ze in 2012 een waardig afscheid voor Cor van den Heuvel toen hij afscheid nam van zijn COOP in het oude Leusden-Zuid. Ook haar huis in de Koningin Julianalaan is voor velen een bekende plek, zeker het afgelopen jaar. Voor een aantal bewoners in de wijk is de koffie- en theeochtend in Maxima’s een vast moment in de week om elkaar te ontmoeten; even bijpraten en horen hoe het met elkaar gaat. Toen het wekelijkse uurtje door de coronamaatregelen niet door kon gaan, viel het de vaste bezoekers dan ook zwaar. Maar Janske ging niet bij de pakken neerzitten. Thuis organiseerde ze voor een klein clubje op verantwoorde manier alsnog de koffie- en theeochtend waardoor de groep er toch voor elkaar kon zijn. Dit zorgde ervoor dat trouwe bezoekers elkaar ook thuis opzochten en het onderlinge contact zich als een olievlek verspreidde. Dit alles organiseert Janske terwijl ze ook druk is als mantelzorger voor haar echtgenoot en ze allerlei hand- en spandiensten voor anderen in de wijk doet.

3. Froukje Heijdt-Bijkerk en Mariska Stehouwer

Sommige mensen kun je niet apart nomineren omdat ze juist samen zo veel voor elkaar krijgen. Zo ook Froukje en Mariska, de drijvende krachten achter CreaZeT. Al vanaf het begin van Leusden ZeT zijn ze actief: Froukje is de oprichter van het Brei- en Haakcafé waarin ze elke week met een fijne club wijkbewoners creatief bezig is en ondertussen lief en leed delen en voor elkaar klaarstaan. Mariska schreef regelmatig over Leusden ZeT in de Leusderkrant, maar paste haar talenten ook toe in de Leusder gaZeT. Beiden hebben geholpen met het inrichten van Het Lab waarin hun tweewekelijkse CreaZeT Atelier een gouden greep is. Wijkbewoners die ‘s avonds creatief bezig willen zijn, ontmoeten elkaar op een fijne plek en in ontspannen setting. Ondertussen werken ze samen met Maxima’s waar ze bijvoorbeeld hielpen met de organisatie van de jaarlijkse Hobbymarkt en onlangs hadden ze nog een bijdrage bij de totstandkoming van de pop-up kerstwinkel in Maxima’s.

En dan nu de vraag: wie van deze 3 genomineerden mag een jaar lang de titel van dé Wijkvrijwilliger van het Jaar dragen?

Dat blijft natuurlijk een arbitraire keuze omdat iedereen die zich op zijn of haar manier inzet voor de wijk geweldig werk verzet. En dat geldt dus ook voor de genomineerden, die net niet de Wijkbewoner van het Jaar zijn geworden. Maar met deze nominatie alleen al willen we onze waardering uiten voor jullie geweldige werk.

Maar: via de website van Leusden ZeT kon tot gisteren middernacht gestemd worden op 1 van jullie en dat is massaal gedaan. En uit die stemmen bleek dat 1 genomineerde de meeste stemmen heeft gekregen. En diegene mag een jaar lang de titel dragen.

De winnaar van de titel is de nominatie waarin bijzonder werk naar voren kwam.

Zowel zichtbaar als onzichtbaar werk.

Zowel groot als klein werk.

Voor zowel jong als oud.

Voor zowel zichzelf maar vooral voor anderen.

Voor de wijkvereniging maar ook voor anderen in de wijk en op het Maximaplein.

Voor zowel gezelligheid, samenzijn maar ook voor de creativiteit.

Dé Wijkvrijwilliger van het Jaar, of beter gezegd de wijkvrijwilligerS van het jaar zijn: 

Froukje Heijdt-Bijkerk en Mariska Stehouwer!